Valjakkourheilu

Valjakkourheilulajeja voi harrastaa niin talvella kuin kesällä.

Talvilajeina on valjakkohiihto, koirahiihto, valjakkoajo sekä koirakelkkailu.

Valjakkohiihto ja koirahiihto eroavat toisistaan sillä, että valjakkohiihdossa koira on kytkettynä aisojen avulla pulkkaan, jossa on painoa ja hiihtäjä kiinnittää itsensä pulkkaan joustavalla narulla.

Koirahiihto on helpoin tapa tutustua valjakkourheilun maailmaan. Koirahiihdossa koira on kiinnitetty valjaistaan joustavalla narulla hiihtäjän vyötäisille. Molemmissa hiihtolajeissa hiihtäjä etenee vapaalla hiihtotyylillä.

Valjakkoajossa rekeä vetää 4, 6, 8 tai enemmän koiria. Ajaja ohjaa rekeä jalaksilla seisten ja vauhtia potkien.

Koirakelkkailu on tuorein talvilaji, joka rinnastetaan valjakkoajoon. Yksi tai kaksi koiraa kiinnitetään joustavalla narulla kelkan runkoon tai potkijaan. Ajaja ohjaa potkukelkkaa jalaksilla seisten ja vauhtia potkien. Koirakelkkailu on helppo tapa aloittaa valjakkoharrastus.

Sulanmaan lajeja ovat koirajuoksu, koirapyöräily ja kärryajo.

Koirajuoksu ‘canicross’ tuo valjakkourheilun kaikkien koirarotujen ja harrastajien ulottuville. Koira kiinnitetään valjaistaan joustavalla vetonarulla juoksijan vyötäisille. Koirakko etenee radalla pääasiassa sitä vauhtia kuin mitä juoksija jaksaa ylläpitää. Koirajuoksuun soveltuvat kaikki koirarodut.

Koirapyöräily on koirajuoksuun verrattuna huomattavasti vauhdikkaampi laji. Koira kiinnitetään valjaistaan joustavalla vetonarulla pyörään, joka mielellään on maastopyörä. Koira vetää pyörän edellä ja pyöräilijä auttaa koiraa polkemalla vauhtia. Koiran rodusta ja polkijan kunnosta riippuen nopeus voi nousta jopa 40 km/h.

Kärryajossa mukailee valjakkoajoa ja sitä voi harrastaa 1-koiran, 2-koiran sekä 4-koiran, 6-koiran ja 8-koiran valjakolla. Ohjaaja ajaa kaksipyöräistä skootteri/potkulauta -tyyppistä pyörää, jota vetää yksi tai kaksi koiraa. 4-6-8-valjakon koirat valjastetaan joko peräkkäin tai pareittain. Neljän koiran luokassa kärry voi olla joko kolme- tai neljäpyöräinen. Kuuden ja kahdeksan koiran luokassa kärryssä pitää olla kilpailusäännösten mukaan neljä pyörää.

Lisätietoa lajeista www.vul.fi